Pomidory gruntowe intensywnie dorastają

Pomidor jest rośliną ciepłolubną więc pogoda panująca w ostatnich tygodniach sprzyja jego rozwojowi, oczywiście pod warunkiem, że rośliny mają dostęp do wody. Intensywny rozwój owoców – a taką fazę rozwoju mamy na polach – wiąże się z dużym zapotrzebowaniem roślin na składniki pokarmowe. Które w tym okresie są kluczowe? Jest ich kilka: potas, wapń, bor, żelazo, molibden, magnez.

Zobacz więcej >

Fosfor i molibden ważne na starcie kalafiora i brokułu

Przejeżdżając przez zagłębia produkcji brokułu czy kalafiora widać intensywne prace związane z zakładaniem plantacji na jesienne zbiory. Upał, wysokie temperatury w ostatnim tygodniu nie pozwalały a na pewno znacznie ograniczały możliwość wysadzenia rozsady na miejsce stałe. Nasadzenia były łatwiejsze w gospodarstwach, gdzie jest możliwość nawadniania pól po posadzeniu warzyw.

Zobacz więcej >

Słońce, choroby, szkodniki chcą “zabrać” plon cebuli

Wyjątkowo mocno świecące słońce w ostatnich dniach dokucza roślinom cebuli. Rośliny aktualnie są w kluczowej fazie budowania plonu główek, na wielu polach te mają wielkość około 50% finalnego rozmiaru. Poza słońcem plon cebuli chcą „zabrać” choroby i szkodniki. Niestety w wielu rejonach jest ogromny problem z wciornastkami – ich liczba jeszcze może się powiększać ponieważ rozpoczęły się żniwa i będą one migrowały z plantacji zbóż na plantacje warzyw a ponadto wysokie temperatury sprzyjają ich rozwojowi.

Zobacz więcej >

Kukurydza rozpoczyna wiechowanie

W zależności od regionu oraz terminu siewu kukurydza jest w różnej fazie rozwojowej. Na najwcześniej założonych plantacjach pojawią się już pierwsze wiechy. Oznacza to, że rośliny kończą wegetatywny i wchodzą w generatywny okres rozwoju. Od przebiegu warunków w tym okresie zależy często plon i stopień zaziarnienia kolb. Do prawidłowego przebiegu tego procesu kukurydza potrzebuje przede wszystkim wody, której szczególnie pod koniec czerwca brakowało praktycznie w całym kraju. W efekcie rośliny robiły się szarozielone, a ich liście zwijały się w tutki. To była naturalna reakcja roślin nie tylko na deficyt opadów, ale także na bardzo wysokie temperatury panujące w tym okresie. Na szczęście przez pierwszą dekadę lipca praktycznie w całym kraju spadł mniejszy bądź większy deszcz, a temperatura ustabilizowała się na umiarkowanym poziomie.

Zobacz więcej >

Potas. Klucz do deficytu wody i wybarwiania

Niewystarczająca podaż składników odżywczych jest jedną z najważniejszych przyczyn wśród różnych czynników odpowiedzialnych za niską wydajność upraw a także za niedostateczną jakość plonu. Znaczenie potasu w żywieniu roślin i produkcji roślinnej – w tym warzyw – jest dobrze rozpoznane i opisywane przez wielu pracowników naukowych. Dlaczego o tym dziś wspominamy? Fala upałów z jaką mieliśmy do czynienia w minionych tygodniach pokazała, że potas działa jako kluczowy składnik odżywczy wzmacniający rośliny warzywne w takich sytuacjach – a w tym sezonie pewnie jeszcze może być wiele takich niekorzystnych okresów.

Zobacz więcej >

Problem z wapniem w pomidorach

Najczęstszym zaburzeniem fizjologicznym pomidora jest sucha zgnilizna wierzchołków owoców. Występuje prawdopodobnie wszędzie, gdzie się uprawia pomidory, zarówno w uprawach polowych jak i pod osłonami. Objawy występują na wierzchołku owocu, początkowo jako szkliste odbarwione plamy, z czasem czerniejące i lekko wgłębione. W miejscu plam miąższ brunatnieje. Bezpośrednią przyczyną jest niedobór wapnia w wierzchołkowej części zawiązków owoców w okresie ich intensywnego wzrostu

Zobacz więcej >