Siarka, magnez i mikroelementy wspomogą azot

Cieplejsze i bardziej mokre od średniej z wielolecia styczeń i luty uruchomiły w niektórych regionach kraju wegetację, na rzepakach pojawiły się przyrosty korzeni włośnikowych, a zboża zaczęły się zielenić i wypuszczać korzenie przybyszowe. Aczkolwiek nie we wszystkich regionach rośliny rozpoczęły wegetację.

Zobacz więcej >

Czas szykować żółte naczynia

Mamy za sobą bardzo ciepły styczeń, który w całym kraju był cieplejszy od normy wieloletniej, a wyjąwszy Podkarpacie, w zasadzie znacznie powyżej normy. Najwyższą temperatura maksymalną, tj. 13,8°C odnotowano w Legnicy (woj. dolnośląskie), a najniższą temperaturę minimalną, czyli -14,9°C, zarejestrowano w Białymstoku.

Zobacz więcej >

Jakie nawozy możesz zastosować przed 1. marca?

Przepisy uniemożliwiają podanie do końca lutego nawozów zawierających azot – zarówno mineralnych, jak i naturalnych. Nie można także podać nawozów wieloskładnikowych zawierających nawet niewielkie ilości azotu. Nie zabraniają jednak zastosowania potasu, np. soli potasowej w rzepaku czy zbożach lub drugiej dawki potasu pod buraki.

Zobacz więcej >

Jakie mrozy mogą przetrwać oziminy?

Silne mrozy w drugiej i trzeciej dekadzie grudnia na szczęście nastąpiły przy sporej okrywie śnieżnej. Ocieplenie po tym okresie pobudziło rośliny do wznowienia wegetacji, co szczególnie widać po rzepakach m.in. po wzniesionym pokroju roślin. Aktualnie ochłodzenie wyhamowało ten proces. Wielu rolników zadaje sobie pytanie jakie mrozy rośliny mogą przetrwać?

Zobacz więcej >

Kontroluj suchą zgniliznę w rzepaku

Wprawdzie do niedawna obserwowaliśmy spadki temperatur dobowych, a nawet przymrozki jednak, tak gdzie rzepak wysiano w optymalnym terminie i równomiernie wschodził, rośliny rozwijają się prawidłowo z rozetą ok. 8–10 liści.

Zobacz więcej >

Jesienne szkodniki rzepaku nadal aktywne

Na plantacjach rzepaku ozimego nadal licznie występują szkodniki. Niektórzy producenci rolni zmuszeni byli wykonać dotychczas nawet 3-4 aplikacje insektycydem. Na początku wegetacji rzepaku utrapieniem były ślimaki oraz pchełki. Lokalnie bardzo intensywnie nalatywała śmietka kapuściana.

Zobacz więcej >