Burak potrzebuję dużo boru

Burak cukrowy w zależności od regionu, terminu siewu czy ilości i rozkładu opadów jest w zróżnicowanej fazie rozwojowej. Największy udział plantacji jest w fazach od 4 do 8. Liścia. Oznacza to, że czas najwyższy na dokarmienie roślin borem – mikroelementem bardzo ważnym dla prawidłowego rozwoju tego gatunku. Dla wyprodukowania 10 ton korzeni wraz z odpowiednim plonem liści burak cukrowy potrzebuje 70 g boru. Niedobór tego składnika w buraku powoduje zgorzel liści sercowych, a w późniejszych okresach doprowadza do powstania rozległych dziur borowych w korzeniach, które są wrotami dla chorób grzybowych i bakteryjnych.

Zobacz więcej >

Tydzień pod znakiem przymrozków

20. tydzień roku 2022 wielu producentów warzyw zapamięta, jako ten w którym przyszli spóźnieni „Zimni Ogrodnicy – Pankracy, Serwacy, Bonifacy” oraz „Zimna Zośka”. 18 i 19 maja znaczna część naszego kraju w tabelach Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – PIB oznaczona została kolorem czerwonym, czyli dzień przymrozkowy. Warto wiedzieć – m.in. dla potrzeb ubezpieczeń, że przymrozek to: 1) spadek temperatury powietrza poniżej punktu zamarzania wody w okresie wegetacji roślin, 2) spadek temperatury powietrza poniżej 0°C w okresie powszechnego występowania dodatniej temperatury średniej dobowej, 3) spadek temperatury minimalnej powietrza poniżej 0°C podczas dobowej dodatniej temperatury maksymalnej. 

Zobacz więcej >

Zbiór pierwszego pokosu z suszą w tle

Niedobór wody i jej pogłębiający się deficyt, tak naprawdę trwający od marca, odciska swoje piętno nie tylko na polach uprawnych, ale także na użytkach zielonych. Susza i wysokie temperatury, sprawiały, że roślinność łąkowa broniąc się przed stresem, szybciej zaczęła przechodzić z fazy wegetatywnej w generatywną. Po trawach widać to w postaci szybszego kłoszenia i wyrzucania kwiatostanów.

Zobacz więcej >

Śmietka kapuściana na polach warzyw

Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Zobacz więcej >

O czym należy pamiętać, gdy rzepak kwitnie

Pola z rzepakami robią się coraz bardziej intensywnie żółte co oznacza, że kolejne plantację wchodzą w fazę kwitnienia. Rzepak nadal przyrasta na długość, rozwija oraz wydłuża pędy boczne. Kwitnienie rzepaku trwa zazwyczaj od 2 do 4 tygodni. Okres kwitnienia należy traktować jako newralgiczny dla rozwoju roślin, ale także ukształtowania się ostatecznego potencjału plonowania. Tylko dobrze odżywiony wcześniej rzepak, zaopatrzony w wodę może wydać dobry plon. Kwitnienie rzepaku to przede wszystkim czas ochrony przed zgnilizną twardzikową – najgroźniejszą chorobą rzepaku, ale także przed szarą pleśnią oraz czernią krzyżowych.

Zobacz więcej >

Szparagowy sezon na coraz wyższych obrotach

W Polsce rośnie zainteresowanie szparagiem, zarówno producentów jak i konsumentów; jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych (jego areał szacowany jest na 2500 ha). Aktualnie – za sprawa coraz korzystniejszej pogody (temperatury powietrza) jesteśmy w „przededniu” wysokiego plonowania roślin. Sezon zbioru wypustek rozpoczyna się wiosną na koniec IV i trwa do 20-24 czerwca. Początek tegorocznego sezonu był zimny, dlatego szparagi rosły słabo a ceny za gotowe warzywo były w hurcie na poziomie ok. 40 zł/kg. Na pocieszenie dla smakoszy tego warzywa dodamy, że aktualnie to ok. 20 zł/kg.

Zobacz więcej >