Bor dla buraka potrzebny od zaraz

W tym roku w wielu gospodarstwach burak cukrowy został zasiany z pewnym opóźnieniem. Większość plantacji założono w połowie kwietnia. Siew w ogrzaną i wilgotną glebę dał za to wyrównane i raczej dobre wschody. Obecnie burak jest w trakcie programów odchwaszczania. Herbicydy nie są obojętne dla roślin buraka i widać na wielu plantacjach stres związany z ich aplikacją.

Zobacz więcej >

Ocieplenie aktywuje szkodniki i choroby w rzepaku!

W ostatnich dniach, a nawet tygodniach, w wielu regionach opady deszczu uniemożliwiają wykonanie wielu zabiegów agrotechnicznych, jak choćby regulacji pokroju rzepaku, skracania zbóż czy siewu buraków cukrowych. Spora ilość wilgoci na początku tej wiosny jest zaskoczeniem i zupełnym przeciwieństwem poprzedniej wiosny. Oznacza to jednak, że w momencie ocieplenia będą panowały idealne warunki do rozwoju chorób i szkodników. W rzepaku trzeba monitorować presję nie tylko suchej zgnilizny kapustnych, ale także szarej pleśni czy cylindrosporiozy. Popękane łodygi m.in. na skutek przymrozków czy działalności chowaczy, to idealne miejsca do wnikania sprawców chorób.

Zobacz więcej >

Pierwsze plantacje buraka cukrowego zasiane

W przeciwieństwie do poprzedniego roku, w którym początek wiosny był wyjątkowo suchy, w tym roku wilgoci w glebie jest wystarczająco lub niekiedy wręcz aż zbyt wiele. Uniemożliwia to wjazd w pole i przygotowanie gleby do siewu, a także sam siew. Dodatkowym ograniczeniem było także ochłodzenie w 3. dekadzie marca. Jednak w południowych regionach kraju, a także częściowo w Wielkopolsce, w niektórych regionach rozpoczęły się siewy buraka cukrowego. W wielu przypadkach rolnicy wstrzymują się z siewami także z uwagi na ryzyko przymrozków. Podczas wschodów siewki buraka wytrzymują do –3 st. C. Jeśli mróz uszkodzi siewki to objawy będą widoczne po 3–4 dniach. Liścienie zaczynają wysychać, a siewka po wyrwaniu będzie miała brunatny korzeń. Niestety tak uszkodzona roślina wypadnie.

Zobacz więcej >

Buraki cukrowe to nie tylko cukier

W tym sezonie buraki cukrowe z wczesnych dostaw w wielu regionach nie zachwycały plonem i zawartością cukru (poniżej 16%), jednak wraz z późniejszymi dostawami wartości te zdecydowanie się poprawiły, osiągając średnie plony na poziomie 60–70 t/ha przy polaryzacji ok. 17% (w zależności od regionu wartości te mogły być nawet wyższe).

Zobacz więcej >

Czy można jeszcze wapnować pola?

Nie wszędzie prace polowe są zakończone, z pól znikają ostatnie plantacje kukurydzy ziarnowej, ale także buraków cukrowych W wielu regionach trwają prace polowe, przygotowujące stanowisko pod przyszłoroczne zasiewy. Nie wszędzie warunki wilgotnościowe są optymalne do wykonywania zabiegów uprawowych, jak choćby orki zimowej.

Zobacz więcej >

Jesienne nawożenie buraków

Kampania buraczana w pełnym biegu. Z pierwszych oficjalnych informacji Związku Producentów Cukru w Polsce, wynika, że średni plon buraków wyniesie 61,80 t/ha, przy polaryzacji na poziomie 17%. Trudna sytuacja producentów buraków, zmiany na rynku surowców i energii, wysokie koszty uprawy buraków, spowodowało, że zmalała liczba plantatorów do 24 tys., a wraz z nią zmniejszył się także areał uprawy buraków cukrowych (ok. 222 tys. ha). Jedno jest pewne, buraki mają wysokie wymagania pokarmowe, tym wyższe, im wyższy jest poziom plonowania.

Zobacz więcej >