Wyhamowany wzrost nowalijek

Produkcja sałaty, rzodkiewki, kapusty oraz kalafiora na najwcześniejsze zbiory została mocno spowolniona przez spadek temperatury oraz aurę z małą liczbą dni słonecznych. Pod osłonami warzywa są w różnych fazach rozwojowych, niektórzy producenci mają niedawno założone uprawy, ale są też tacy, którzy rozpoczynają już zbiór. Na rynku aktualnie jest dość duża podaż towaru z importu — z Włoch, Macedonii. Natomiast handlowcy z zainteresowaniem reagują na pojawiającą się na giełdach polską sałatę masłową czy rzodkiewkę. Ta pierwsza była ostatnio wyceniana na 5 zł/szt. a druga z nowalijek na 2,5-3 zł/pęczek. 

Zobacz więcej >

Kapusty w większości w przechowalniach

W naszym kraju wśród warzyw kapustnych w uprawie dominuje kapusta głowiasta biała. Na polach znaczną część zajmują co roku odmiany do długiego przechowywania. Ponieważ główki dobrze zachowują trwałość przez długi okres czasu możemy cieszyć się tym warzywem w postaci świeżej praktycznie przez cały rok.

Zobacz więcej >

Kapusta z brakiem fosforu

Lustrując aktualnie plantacje kapusty głowiastej, na niektórych z nich widać zmiany barwy części nadziemnej roślin na kolor fioletowo-purpurowy. Co się z nimi dzieje? Po pierwsze może to być objaw niedoboru fosforu a po drugie objaw starzenia się roślin.

Zobacz więcej >

Tydzień pod znakiem przymrozków

20. tydzień roku 2022 wielu producentów warzyw zapamięta, jako ten w którym przyszli spóźnieni „Zimni Ogrodnicy – Pankracy, Serwacy, Bonifacy” oraz „Zimna Zośka”. 18 i 19 maja znaczna część naszego kraju w tabelach Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – PIB oznaczona została kolorem czerwonym, czyli dzień przymrozkowy. Warto wiedzieć – m.in. dla potrzeb ubezpieczeń, że przymrozek to: 1) spadek temperatury powietrza poniżej punktu zamarzania wody w okresie wegetacji roślin, 2) spadek temperatury powietrza poniżej 0°C w okresie powszechnego występowania dodatniej temperatury średniej dobowej, 3) spadek temperatury minimalnej powietrza poniżej 0°C podczas dobowej dodatniej temperatury maksymalnej. 

Zobacz więcej >

Śmietka kapuściana na polach warzyw

Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Zobacz więcej >

Kapusta nawożona wg ADOB® przechowuje się idealnie

W minionym tygodniu byliśmy na ocenie przechowalniczej kapust magazynowanych w gospodarstwie Pana Artura w miejscowości Kuchary koło Kalisza. Producent przechowuje główki w chłodni w skrzyniopaletach. Nasza ocena nie wykazała żadnych objawów chorobowych zarówno na kapuście głowiastej  białej, jak i czerwonej.

Zobacz więcej >