Międzyplony z suszą w tle

Niestety, mimo niedawnych opadów skrajnie wysokie temperatury w lipcu odcisnęły swoje piętno, a susza rolnicza nadal dręczy kolejne uprawy i teraz według najnowszego raportu IUNG, najbardziej ucierpiały kukurydza, buraki cukrowe, ziemniaki i warzywa gruntowe (m.in. pomidory, ogórki). Kukurydza najgorzej wygląda obecnie w woj. lubuskim, wielkopolskim i na północy Dolnego Śląska. Susza i wysokie temperatury zbiegły się tam z newralgicznym okresem w jej rozwoju, tj. kwitnieniem (wiechowaniem i wypuszczaniem znamion), co spowodowało problemy z zapylaniem i tym samym będzie skutkowało gorszym zaziarnieniem kolb. Susza dotknęła także spore obszary woj. lubelskiego, podkarpackiego, łódzkiego i opolskiego.

Zobacz więcej >

Problem z wapniem w pomidorach

Najczęstszym zaburzeniem fizjologicznym pomidora jest sucha zgnilizna wierzchołków owoców. Występuje prawdopodobnie wszędzie, gdzie się uprawia pomidory, zarówno w uprawach polowych jak i pod osłonami. Objawy występują na wierzchołku owocu, początkowo jako szkliste odbarwione plamy, z czasem czerniejące i lekko wgłębione. W miejscu plam miąższ brunatnieje. Bezpośrednią przyczyną jest niedobór wapnia w wierzchołkowej części zawiązków owoców w okresie ich intensywnego wzrostu

Zobacz więcej >

Tydzień pod znakiem przymrozków

20. tydzień roku 2022 wielu producentów warzyw zapamięta, jako ten w którym przyszli spóźnieni „Zimni Ogrodnicy – Pankracy, Serwacy, Bonifacy” oraz „Zimna Zośka”. 18 i 19 maja znaczna część naszego kraju w tabelach Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – PIB oznaczona została kolorem czerwonym, czyli dzień przymrozkowy. Warto wiedzieć – m.in. dla potrzeb ubezpieczeń, że przymrozek to: 1) spadek temperatury powietrza poniżej punktu zamarzania wody w okresie wegetacji roślin, 2) spadek temperatury powietrza poniżej 0°C w okresie powszechnego występowania dodatniej temperatury średniej dobowej, 3) spadek temperatury minimalnej powietrza poniżej 0°C podczas dobowej dodatniej temperatury maksymalnej. 

Zobacz więcej >

Pomidor gruntowy – efekty agrotechniki producenta z „cegiełką żywieniową” ADOB

Tegoroczny sezon w produkcji pomidora gruntowego rozpoczął się bardzo trudno – pisaliśmy o opóźnionej wiośnie i konieczność przetrzymania rozsady, niskich temperaturach, wręcz mrozach po wysadzeniu roślin na pola, nawalnych opadach deszczu. W dalszej jego części sytuacja poprawiła się i rośliny, o dziwo, nadrobiły straty masy wegetatywnej ze słabego startu sezonu.

Zobacz więcej >

Pomidorowa maszyna przetwórstwa ruszyła 10 dni wcześniej

We wtorek 10 sierpnia zakład HJ Heinz Polska w Pudliszkach rozpoczął, chyba jako pierwszy w Polsce przetwórstwo pomidora polowego w roku 2021. Sezon wegetacyjny w rejonie Wielkopolski nie należy do łatwych, ale szacuje się że plony będą dobre. Wysokie plony zapowiadają się także w rejonie Łowicza, na Kujawach czy we wschodniej części naszego kraju.

Zobacz więcej >

Krajowa Agro Akademia Pomidorowa z ADOB®

Byliśmy partnerem Krajowej Agro Akademii Pomidorowej, która odbyła się 11 lutego w Licheniu Starym (Wielkopolska). Podczas spotkania dużym zainteresowaniem cieszył się nasz program żywienia pomidora gruntowego.

Zobacz więcej >