Nadeszła wiosna

Długo wyczekiwana wiosna nadeszła a wraz z nią poprawiły się warunki pogodowe. W produkcji warzyw polowych widać wzmożony ruch. Na glebach przewiewnych podjęto już prace polowe. Przygotowując stanowisko pod uprawę warzyw warto zwrócić dużą uwagę na nawożenie. Według Nowosielskiego ma ono ogromny wpływ na kształtowanie plonu roślin polowych.

Zobacz więcej >

Cebula ozima

Produkcja cebuli ozimej, to bardzo ryzykowna uprawa. W bieżącym sezonie wielu producentów odetchnęło z ulga, ponieważ okazuje się, że rośliny nawet w rejonach, gdzie nie było okrywy śnieżnej przetrwały. Lustracja pól w tym tygodniu pokazuje, że korzenie już się rozwijają, natomiast część nadziemna czeka na wyższe temperatury powietrza. Co będzie dalej zobaczymy. Na wielu polach już zastosowano pierwsze dawki nawozów. Warto pamiętać, że w początkowym okresie wzrostu i rozwoju bardzo ważne jest zapewnienie cebuli odpowiedniej ilości fosforu.

Zobacz więcej >

Co dalej z glifosatem?

W ostatnich dniach zapadła decyzja, że w Niemczech w 2024 r. glifosat całkowicie będzie zakazany, a do tego czasu systematycznie stopniowo będą wprowadzane ograniczenia w jego stosowaniu. Tamtejsze frakcje zielonych dopięły swego, argumentując wprowadzenie zakazu ochroną bioróżnorodności – gatunków roślin i siedlisk dla owadów.

Zobacz więcej >

To ostatni sezon dla wielu substancji czynnych

Co chwila dowiadujemy się o kolejnych cięciach w zakresie dostępnych substancji aktywnych pestycydów. Każda wycofywana substancja ma określoną datę zezwalającą na jej przechowywania i stosowanie przez ostatecznego użytkownika (rolnika). Jak to będzie wyglądać w praktyce? Do kiedy można je stosować?

Zobacz więcej >

Ile azotu jest w glebie?

Ocieplenie i opady deszczu w ostatnich dniach na zachodzie kraju spowodowały, że śnieg zniknął z pól, a zapowiadany jest kolejny atak zimy. Na wschodzie kraju w wielu regionach ciągle leży śnieg, co jest zdecydowanie korzystniejszą sytuacją dla zbóż i rzepaków. Nie zanosi się, aby wegetacja miała ruszyć wcześniej, jak to było w zeszłym roku, tzn. już w pierwszej dekadzie lutego. Nie mamy też tak sporego deficytu wody po zimie, jak w zeszłym roku.

Zobacz więcej >

Które składniki mogą zostać wymyte?

Deszcz oraz topniejący śnieg w okresie zimowym, sprzyjają zjawisku wymywaniu składników pokarmowych. Mogą być one przemieszczane w głąb profilu glebowego lub w przypadku spadków terenu wraz ze spływem powierzchniowym. Składnikami szczególnie narażonymi na wymywanie są: wapń, magnez, potas, siarka oraz azot głównie w formie azotanowej. Wymywanie najsilniej zachodzi na lekkich przepuszczalnych glebach o niskim poziomie próchnicy i zakwaszonych.

Zobacz więcej >