Kapusty w większości w przechowalniach

W naszym kraju wśród warzyw kapustnych w uprawie dominuje kapusta głowiasta biała. Na polach znaczną część zajmują co roku odmiany do długiego przechowywania. Ponieważ główki dobrze zachowują trwałość przez długi okres czasu możemy cieszyć się tym warzywem w postaci świeżej praktycznie przez cały rok.

Zobacz więcej >

Omacnica jednak wystąpiła

Kukurydza ziarnowa znika z pól i na szczęście także wraz z postępem żniw w kraju, zaczęły także rosnąć plony. Ewidentnie widać, że w tych rejonach, w których było sucho plony są zdecydowanie niższe i nie przekraczają 10 t/ha, natomiast w regionach północno-wschodnich (także woj. warmińsko-mazurskie), południowo zachodnich, a także na południu kraju plony są zdecydowanie wyższe z uwagi na większą liczbę opadów i przewyższają w wielu przypadkach 10 t/ha suchego ziarna.

Zobacz więcej >

Kolorowy rzepak to objawy licznych niedoborów

Pogoda zmieniła się i ochłodzenie wpłynie na stan i pokrój roślin rzepaku. Obecne temperatury i przymrozki przede wszystkim przyhamują rozpędzoną wegetację i tym samym ograniczą często zbyt już wybujały wzrost i rozwój rzepaku a także wpłyną na mniejszą aktywność szkodników. Rozpoczyna się także proces hartowania roślin.

Zobacz więcej >

Ostatni dzwonek na mikroelementy

Wyjątkowo ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję.

Zobacz więcej >

Ciepło a zbiór marchwi

Marchew, to warzywo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na aż ok. 22 tys. hektarów. Największy areał pod uprawę pomarańczowych korzeni przeznacza się w 7 województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, łódzkim, wielkopolskim, świętokrzyskim oraz w Małopolsce.

Zobacz więcej >

Plamistość siatkowa i mszyce na jęczmieniu!

Ciepła pogoda (średnia dobowa temperatura zdecydowanie powyżej 10 stopni) i wysoka wilgotność powietrza, a przy tym długi czas zwilżenia liści, stworzyły idealne warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych. Na najwcześniej sianym jęczmieniu ozimym pojawiła się już plamistość siatkowa.

Zobacz więcej >