Bób już się sadzi. Pamiętaj mamy ADOB® Mikro Bobowate

Bób to jedno z najstarszych, bardzo bogatych w białko gatunków roślin bobowatych. W Polsce powszechna jest jego uprawa z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych. W Europie bób chętnie produkowany jest w Hiszpanii, we Włoszech czy we Francji. Czym jeszcze wyróżnia się bób? Otóż nie jest wrażliwy na długość dnia; nasiona kiełkują w niskich temperaturach; jest czuły na zasolenie gleby. Ponieważ kiełkuje już nawet przy 3 °C jest szybko wysiewany przez producentów; widać to także w tym roku. Mamy początek marca a w wielu gospodarstwach produkcja rozsady jest daleko zaawansowana. Są też ogrodnicy, którzy wysadzili rośliny na miejsce stałe lub wysiali nasiona wprost do gruntu. Bób nie jest bardzo wymagający pod względem gleby; lubi jednak stanowiska o dużej pojemności wodnej. O czym warto pamiętać żywiąc rośliny bobu? Warto pamiętać, że bób należy do grupy roślin mogących wiązać wolny azot z powietrza z pomocą bakterii brodawkowych.

Zobacz więcej >

Zboża czekają na azot

Najnowsze mapy zamieszczone na stronach Instytutu Meteorologii wskazują, że pod koniec lutego kryterium temperaturowe umożliwiające stosowanie azotu w oziminach osiągnęło większość powiatów w woj. lubuskim, dolnośląskim, opolskim, śląskim, a częściowo w małopolskim, podkarpackim, wielkopolskim (głównie na południu regionu) oraz kilka powiatów w woj. zachodniopomorskim i pomorskim. Na wcześnie wysianych zbożach, co głównie dotyczy jęczmienia, na niektórych plantacjach można zaobserwować żółknące rośliny. Zazwyczaj takie łany są mocno rozwinięte, rośliny są w fazie pełni krzewienia i wykształciły kilka silnych rozkrzewień (6–7).

Zobacz więcej >

Ucieka jakość pietruszki i marchwi, ale cena rośnie

Po bardzo trudnym produkcyjnie sezonie – m.in. z wieloma anomaliami pogodowymi (susza podczas wschodów, opady w okresie zbiorów). Patrząc wstecz można również powiedzieć po roku, w którym gro producentów zakupiło środki produkcji po wysokich cenach, ponieważ były obawy, że nie będą one dostępne. I w sytuacji, kiedy gro zboża jest w magazynach i cena tylko maleje, na rynku warzyw korzeniowych a konkretnie pietruszki oraz marchwi w ostatnim czasie odnotowujemy znaczne ożywienie handlu i wzrost cen. Powodem tej sytuacji jest na pewno np. zmniejszenie produkcji tych warzyw w roku 2021 oraz aktualnie kłopoty z utrzymaniem jakości towaru w obiektach przechowalniczych. Bieżącym problemem w magazynach są np. czarna zgnilizna marchwi (choroba groźna i dla marchwi i dla pietruszki, ale i selera. Na korzeniach, zazwyczaj w górnej ich części tworzą się szaroczarne plamy.

Zobacz więcej >

Czas na żółte naczynia w rzepaku

Wprawdzie w nocy i nad ranem występują przymrozki, jednak stopniowe ocieplenie niebawem aktywuje szkodniki do aktywności – szczególnie narażony jest rzepak. Najwcześniejszym szkodnikiem na wiosnę w rzepaku jest chowacz brukwiaczek, który może pojawiać się na jego plantacjach już pod koniec lutego. Wszystko zależy od przebiegu pogody, a dokładniej temperatury dobowej. Jego pojawieniu się sprzyja także brak okrywy śnieżnej, a tej nie ma aktualnie na polach. Jeśli teraz wystąpią temperatury powyżej 10°C, a temperatura gleby osiągnie 5–7°C, może aktywować to chowacza brukwiaczka – jest to sygnał dla chrząszczy do opuszczenia miejsca zimowania. Ich masowy nalot na plantacje rzepaku nastąpi, gdy temperatura powietrza osiągnie 10–12°C.

Zobacz więcej >

Nie wszyscy mogą jeszcze nawozić oziminy azotem

Z dniem 8 lutego weszło nowe Rozporządzenie, na mocy którego rolnicy mogą skorzystać z możliwości elastycznego terminu nawożenia azotem. Choć marzec już za pasem to na dzień 23 lutego jedynie rolnicy z 10 województw i kilkudziesięciu powiatów mogą skorzystać z takiego odstępstwa. O tym bowiem, czy rolnicy mogą aplikować azot w lutym czy nie decydują bowiem komunikaty publikowane na stronie IMGW-PIB. Niestety pogoda jest dość zmienna i choć w ciągu dnia zdarza się, że słupki rtęci dochodzą do 7-8°C to chłodne noce nie pozwalają na to, aby całościowo udało się przekroczyć ustalone w Rozporządzeniu progi.

Zobacz więcej >

Nowalijki już trafiają do tuneli

W kalendarzu zima a za oknem w większości rejonów naszego kraju wiosna. Temperatura powietrza powyżej 0 stopni Celsjusza uaktywniła niektórych producentów warzyw. Mamy pierwsze sygnały o nasadzeniach w tunelach foliowych kapusty głowiastej, sałaty czy zasiewach rzodkiewki. Osobom, które planują w najbliższym czasie rozpoczęcie produkcji pod osłonami przypomnimy, że potrzeby nawożenia azotem, ale nie tylko, najkorzystniej ustalić na podstawie wyników analizy prób glebowych pobranych na krótko przed rozpoczęciem uprawy. Dlaczego takie zalecenie?

Zobacz więcej >