Przymrozki uszkodziły warzywa

W ostatnich dniach niestety za oknem w wielu rejonach naszego kraju nadal aura zamiast wiosennej bardziej przypominała tę zimową. Spadki temperatury w nocy sięgały nawet -6 stopni Celsjusza a tunele foliowe i pola zabieliły się od śniegu. Opady śniegu a następnie deszczu wyhamowały zasiewy warzyw w polu – np. grochu na zielone nasiona, cebuli, pietruszki, natomiast przymrozki przyczyniły się do bardzo poważnych szkód w tunelach foliowych, gdzie prowadzono już produkcję, np. rozsady. Szkody potęgowała zmienność pogodowa – kilka dni było bardzo słonecznych a następnie odnotowaliśmy znaczny spadek temperatury.

Zobacz więcej >

Ruch na polach z cebulą zimującą

Miniony a także ten sezon niewątpliwie w warzywnictwie polowym jest tym, w którym dużo  mówi, pisze się o cebuli. Niedobór towaru wpłynął pozytywnie na ceny i na skłonność do produkowania, inwestowania w to warzywo. Aktualnie na polach mamy rośliny cebuli zimującej — w dość dobrej kondycji po zimie prawie w całym kraju — nieco słabsza obsada jest tam, gdzie podczas okresu wysokich mrozów nie dopisała okrywa śnieżna. Są nadzieje, że „zimówka” zapłaci ponieważ wypełnia ona lukę między „starą” cebulą z magazynów (tej brakuje) a „nową” z dymki. Co zrobić, aby uzyskać wysoki plon, jak najszybciej? Większość producentów wie, że nawożenie ma tu kluczową rolę. W początkowym okresie wzrostu i rozwoju – właśnie w fazach  3-4 liści bardzo ważne jest zapewnienie cebuli odpowiedniej ilości fosforu. Badania dowiodły, że pierwiastek ten jest drugim niezbędnym makroskładnikiem (po azocie), który potrzebny jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju korzeni.

Zobacz więcej >

Czosnek potrzebuje mikroskładników

Wzrost temperatury powietrza i gleby przełożyły się na pobudzenie do wzrostu czosnku z jesiennych nasadzeń. Tam, gdzie można wjechać na pola warto zastosować nawożenie. Czosnek jest warzywem o słabym systemie korzeniowym. Z tego względu ma ograniczoną zdolność pobierania składników pokarmowych z gleby. Warto pamiętać, że optymalne odżywienie roślin można zapewnić tylko przy zachowaniu odpowiedniego odczynu gleby. Dla roślin cebulowych pH powinno wynosić 6,5-7,5 na glebach mineralnych i 5,5-6,5 na glebach torfowych. Ważne funkcje w prawidłowym rozwoju czosnku oprócz makroskładników spełniają oczywiście mikroskładniki, pomimo że są potrzebne w niedużych ilościach. Warto pamiętać, że mangan (Mn) w silnie kwaśnym środowisku powoduje zamieranie młodych roślin – jest toksyczny. Przy pH 7,5 jest słabo pobierany z gleby a potrzebny, bo jest aktywatorem enzymów odpowiedzialnych za redukcję azotanów w roślinie.

Zobacz więcej >

Pierwsza dymka już w polu

Przeważająca większość produkcji  cebuli w naszym kraju (ogółem w 2022 r. był to areał ok. 22 tys. ha) prowadzi się z siewu nasion wprost do gruntu wiosną lub latem – na przezimowanie. Wiadomo, że można także uprawiać cebulę z dymki, ponadto przybywa zwolenników uprawy z rozsady. W bieżącym sezonie w związku z bardzo korzystnymi cenami za produkt finalny, dużymi niedoborami cebuli w magazynach po trudnym, niesprzyjającym pogodowo temu gatunkowi sezonie wzrasta zainteresowanie uprawą cebuli z dymki. Jedną z ograniczeń w prowadzeniu uprawy tą metodą są dużo wyższe koszty materiału wysadkowego w porównaniu z kosztem nasion. Ale dużym plusem jest fakt, że uprawa z dymki będzie wymagała poniesienia mniejszych kosztów na prowadzenie zabiegów uprawowych (np. na zwalczanie chwastów) i przy dobrej jakości materiału wysadkowego ma się na jednostce powierzchni zbliżoną liczbę roślin w porównaniu z tą, jaką się posadziło, nawet przy mało sprzyjającej pogodzie.

Zobacz więcej >

Dzielimy się wiedzą z żywienia cebuli

Początek 2023 roku rozpoczęliśmy intensywnie, dzieląc się swoją wiedzą z zakresu żywienia roślin cebuli podczas szkoleń zrealizowanych w ramach projektu Elite Onion Club pt. „Cebula bez tajemnic”. Na spotkaniach w okolicach Miłosławia (Wielkopolska) oraz Inowrocławia (Kujawy) Włodzimierz Prus, kierownik ds. warzywnictwa w naszej firmie zwracał uwagę, aby przygotowując stanowisko pod uprawę cebuli dostarczać składniki pokarmowe według zasobności gleby a nie według schematu wypracowanego przez ostatnie lata.

Zobacz więcej >

Ponad 60 ton cebuli z technologią ADOB®

30 sierpnia w gospodarstwie Dawida Świątka w miejscowości Modliborzyce odbył się Kujawski Dzień Cebuli. Licznie przybyli producenci mogli ocenić na polu gospodarza skuteczność żywienia dolistnego roślin cebuli wg technologii ADOB-u (https://adob.com.pl/wp-content/uploads/2020/04/Cebula_program_nawożenia_dolistnego_ADOB.pdf).

Zobacz więcej >