Cebula potrzebuje teraz azotu

Istotną fazą rozwoju cebuli jest okres, kiedy rośliny mają ok. 4 liści. W tym roku z racji opóźnienia zasiewów, zimnej wiosny czy stresów herbicydowych rośliny są właśnie w tej fazie wzrostu. A to czas, kiedy zaleca się szczególne zwrócenie uwagi na azot. Azot jest niezbędnym elementarnym składnikiem wielu związków organicznych (aminokwasy, białko, kwas nukleinowe).

Zobacz więcej >

Zimówki rosną i potrzebują potasu

Cebule zimujące zaczynają tworzyć cebule. W fazie BBCH 41-42 grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru, cebule osiągają odpowiednio w fazach BBCH 43, 44 i 45. W tym okresie rośliny bardzo dobrze reagują na dokarmianie m.in. potasem, wapniem, żelazem czy manganem. Warto pamiętać, że potas jest dominującym kationem w roślinie. Jest niezbędny w oddychaniu i metabolizmie węglowodanów.

Zobacz więcej >

Nerwowo w zasiewach cebuli

Cebula to warzywo, którego nasiona są wysiewane jako jedne z pierwszych. Niestety w tym roku warunki pogodowe utrudniają założenie plantacji. Mała liczba dni słonecznych i niska temperatura w dodatku przeplatane opadami deszczu nie pozwalają na uprawę pól pod cebulę. Zbliżamy się do końca optymalnego terminu siewu cebuli a w niektórych rejonach jest dopiero półmetek tych prac. Przygotowując stanowisko warto uwagę zwrócić na fosfor, który wpływa na budowę systemu korzeniowego. Zapotrzebowanie cebuli na fosfor wynosi 100-150 kg/ha, składnik ten należy dostarczyć w całości przedsiewnie np. używając superfosfatu pojedynczego bądź wzbogaconego.

Zobacz więcej >

Przymrozki uszkodziły warzywa

W ostatnich dniach niestety za oknem w wielu rejonach naszego kraju nadal aura zamiast wiosennej bardziej przypominała tę zimową. Spadki temperatury w nocy sięgały nawet -6 stopni Celsjusza a tunele foliowe i pola zabieliły się od śniegu. Opady śniegu a następnie deszczu wyhamowały zasiewy warzyw w polu – np. grochu na zielone nasiona, cebuli, pietruszki, natomiast przymrozki przyczyniły się do bardzo poważnych szkód w tunelach foliowych, gdzie prowadzono już produkcję, np. rozsady. Szkody potęgowała zmienność pogodowa – kilka dni było bardzo słonecznych a następnie odnotowaliśmy znaczny spadek temperatury.

Zobacz więcej >

Ruch na polach z cebulą zimującą

Miniony a także ten sezon niewątpliwie w warzywnictwie polowym jest tym, w którym dużo  mówi, pisze się o cebuli. Niedobór towaru wpłynął pozytywnie na ceny i na skłonność do produkowania, inwestowania w to warzywo. Aktualnie na polach mamy rośliny cebuli zimującej — w dość dobrej kondycji po zimie prawie w całym kraju — nieco słabsza obsada jest tam, gdzie podczas okresu wysokich mrozów nie dopisała okrywa śnieżna. Są nadzieje, że „zimówka” zapłaci ponieważ wypełnia ona lukę między „starą” cebulą z magazynów (tej brakuje) a „nową” z dymki. Co zrobić, aby uzyskać wysoki plon, jak najszybciej? Większość producentów wie, że nawożenie ma tu kluczową rolę. W początkowym okresie wzrostu i rozwoju – właśnie w fazach  3-4 liści bardzo ważne jest zapewnienie cebuli odpowiedniej ilości fosforu. Badania dowiodły, że pierwiastek ten jest drugim niezbędnym makroskładnikiem (po azocie), który potrzebny jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju korzeni.

Zobacz więcej >

Czosnek potrzebuje mikroskładników

Wzrost temperatury powietrza i gleby przełożyły się na pobudzenie do wzrostu czosnku z jesiennych nasadzeń. Tam, gdzie można wjechać na pola warto zastosować nawożenie. Czosnek jest warzywem o słabym systemie korzeniowym. Z tego względu ma ograniczoną zdolność pobierania składników pokarmowych z gleby. Warto pamiętać, że optymalne odżywienie roślin można zapewnić tylko przy zachowaniu odpowiedniego odczynu gleby. Dla roślin cebulowych pH powinno wynosić 6,5-7,5 na glebach mineralnych i 5,5-6,5 na glebach torfowych. Ważne funkcje w prawidłowym rozwoju czosnku oprócz makroskładników spełniają oczywiście mikroskładniki, pomimo że są potrzebne w niedużych ilościach. Warto pamiętać, że mangan (Mn) w silnie kwaśnym środowisku powoduje zamieranie młodych roślin – jest toksyczny. Przy pH 7,5 jest słabo pobierany z gleby a potrzebny, bo jest aktywatorem enzymów odpowiedzialnych za redukcję azotanów w roślinie.

Zobacz więcej >