Coraz więcej pracujących na polach kombajnów

Wysokie temperatury, brak opadów powodują, że żniwa przyspieszają. Pod kosę idzie obecnie rzepak ozimy, szczególnie położony na słabszych stanowiskach oraz w regionach gdzie susza dała się we znaki. Na lepszych polach jeśli nie został zdesykowany nie jest jeszcze gotowy do zbioru ze względu na mocno jeszcze zielone łodygi. Całkiem możliwe, że takie plantacje będą zbierane z początkiem sierpnia. Pierwsze sygnały o plonach – jak zawsze są bardzo rozbieżne. Choć wspólnym mianownikiem był bardzo suchy marzec, to później rozkład opadów był bardzo nierównomierny i miał charakter punktowy.

Zobacz więcej >

Kontroluj zarazę ziemniaka

Pogoda sprzyja presji chorób na plantacji ziemniaków, szczególnie zarazie ziemniaka, dlatego konieczny jest ciągły monitoring plantacji. Jej presji sprzyjają umiarkowane temperatury oraz przekropna pogoda. Najgroźniejszą i najważniejszą chorobą nadal pozostaje zaraza, ale coraz większego znaczenia nabiera także alternarioza. W tym sezonie po raz pierwszy producenci ziemniaków nie mają do dyspozycji mankozebu (substancja czynna o działaniu powierzchniowym do stosowania zapobiegawczego). Ochronę przeciwko zarazie ziemniaka można podzielić na trzy etapy:

Zobacz więcej >

Kukurydza rozpoczyna wiechowanie

W zależności od regionu oraz terminu siewu kukurydza jest w różnej fazie rozwojowej. Na najwcześniej założonych plantacjach pojawią się już pierwsze wiechy. Oznacza to, że rośliny kończą wegetatywny i wchodzą w generatywny okres rozwoju. Od przebiegu warunków w tym okresie zależy często plon i stopień zaziarnienia kolb. Do prawidłowego przebiegu tego procesu kukurydza potrzebuje przede wszystkim wody, której szczególnie pod koniec czerwca brakowało praktycznie w całym kraju. W efekcie rośliny robiły się szarozielone, a ich liście zwijały się w tutki. To była naturalna reakcja roślin nie tylko na deficyt opadów, ale także na bardzo wysokie temperatury panujące w tym okresie. Na szczęście przez pierwszą dekadę lipca praktycznie w całym kraju spadł mniejszy bądź większy deszcz, a temperatura ustabilizowała się na umiarkowanym poziomie.

Zobacz więcej >

Potas. Klucz do deficytu wody i wybarwiania

Niewystarczająca podaż składników odżywczych jest jedną z najważniejszych przyczyn wśród różnych czynników odpowiedzialnych za niską wydajność upraw a także za niedostateczną jakość plonu. Znaczenie potasu w żywieniu roślin i produkcji roślinnej – w tym warzyw – jest dobrze rozpoznane i opisywane przez wielu pracowników naukowych. Dlaczego o tym dziś wspominamy? Fala upałów z jaką mieliśmy do czynienia w minionych tygodniach pokazała, że potas działa jako kluczowy składnik odżywczy wzmacniający rośliny warzywne w takich sytuacjach – a w tym sezonie pewnie jeszcze może być wiele takich niekorzystnych okresów.

Zobacz więcej >

Susza rolnicza w całym kraju!

W najnowszym raporcie suszowym Instytut Uprawy i Nawożenia Gleb (IUNG-PIB) ogłosił, że susza rolnicza występuje już we wszystkich województwach, aż w 12 uprawach, tj.: zbóż jarych i ozimych, rzepaku i rzepiku, kukurydzy na ziarno i kiszonkę, roślin strączkowych, krzewów owocowych, warzyw gruntowych, truskawek, tytoniu, drzew owocowych, chmielu. Najbardziej dotknięte suszą zostały zboża jare, a suszę odnotowano w 1680 gminach na obszarze 23,5% gruntów ornych kraju. Suszę stwierdzono także w rzepaku i rzepiku (1678 gmin), zbożach ozimych (w 1279 gminach) i roślinach strączkowych (w 1022 gminach).

Zobacz więcej >

Problem z wapniem w pomidorach

Najczęstszym zaburzeniem fizjologicznym pomidora jest sucha zgnilizna wierzchołków owoców. Występuje prawdopodobnie wszędzie, gdzie się uprawia pomidory, zarówno w uprawach polowych jak i pod osłonami. Objawy występują na wierzchołku owocu, początkowo jako szkliste odbarwione plamy, z czasem czerniejące i lekko wgłębione. W miejscu plam miąższ brunatnieje. Bezpośrednią przyczyną jest niedobór wapnia w wierzchołkowej części zawiązków owoców w okresie ich intensywnego wzrostu

Zobacz więcej >