Pierwsza dymka już w polu

Przeważająca większość produkcji  cebuli w naszym kraju (ogółem w 2022 r. był to areał ok. 22 tys. ha) prowadzi się z siewu nasion wprost do gruntu wiosną lub latem – na przezimowanie. Wiadomo, że można także uprawiać cebulę z dymki, ponadto przybywa zwolenników uprawy z rozsady. W bieżącym sezonie w związku z bardzo korzystnymi cenami za produkt finalny, dużymi niedoborami cebuli w magazynach po trudnym, niesprzyjającym pogodowo temu gatunkowi sezonie wzrasta zainteresowanie uprawą cebuli z dymki. Jedną z ograniczeń w prowadzeniu uprawy tą metodą są dużo wyższe koszty materiału wysadkowego w porównaniu z kosztem nasion. Ale dużym plusem jest fakt, że uprawa z dymki będzie wymagała poniesienia mniejszych kosztów na prowadzenie zabiegów uprawowych (np. na zwalczanie chwastów) i przy dobrej jakości materiału wysadkowego ma się na jednostce powierzchni zbliżoną liczbę roślin w porównaniu z tą, jaką się posadziło, nawet przy mało sprzyjającej pogodzie.

Zobacz więcej >

Dzielimy się wiedzą z żywienia cebuli

Początek 2023 roku rozpoczęliśmy intensywnie, dzieląc się swoją wiedzą z zakresu żywienia roślin cebuli podczas szkoleń zrealizowanych w ramach projektu Elite Onion Club pt. „Cebula bez tajemnic”. Na spotkaniach w okolicach Miłosławia (Wielkopolska) oraz Inowrocławia (Kujawy) Włodzimierz Prus, kierownik ds. warzywnictwa w naszej firmie zwracał uwagę, aby przygotowując stanowisko pod uprawę cebuli dostarczać składniki pokarmowe według zasobności gleby a nie według schematu wypracowanego przez ostatnie lata.

Zobacz więcej >

Ponad 60 ton cebuli z technologią ADOB®

30 sierpnia w gospodarstwie Dawida Świątka w miejscowości Modliborzyce odbył się Kujawski Dzień Cebuli. Licznie przybyli producenci mogli ocenić na polu gospodarza skuteczność żywienia dolistnego roślin cebuli wg technologii ADOB-u (https://adob.com.pl/wp-content/uploads/2020/04/Cebula_program_nawożenia_dolistnego_ADOB.pdf).

Zobacz więcej >

Tam, gdzie szczypior „pracuje” jedziemy z miedzią! Będzie piękna łuska

Stan plantacji cebuli z siewu nasion w bieżącym sezonie jest bardzo, ale to bardzo zróżnicowany w naszym kraju. Aktualnie już obserwujemy, że w niektórych rejonach cebula załamała szczypior, ale są też plantacje, gdzie dopiero to nastąpi. Wielkość główek cebul jest uśredniając przeciętnej wielkości. Tam, gdzie szczypior  jeszcze „pracuje” warto dokarmić rośliny miedzią! Otóż miedź jest niezbędnym mikroelementem wpływającym na zdolność przechowalniczą cebuli.

Zobacz więcej >

Słońce, choroby, szkodniki chcą “zabrać” plon cebuli

Wyjątkowo mocno świecące słońce w ostatnich dniach dokucza roślinom cebuli. Rośliny aktualnie są w kluczowej fazie budowania plonu główek, na wielu polach te mają wielkość około 50% finalnego rozmiaru. Poza słońcem plon cebuli chcą „zabrać” choroby i szkodniki. Niestety w wielu rejonach jest ogromny problem z wciornastkami – ich liczba jeszcze może się powiększać ponieważ rozpoczęły się żniwa i będą one migrowały z plantacji zbóż na plantacje warzyw a ponadto wysokie temperatury sprzyjają ich rozwojowi.

Zobacz więcej >

Dobry moment na żywienie dolistne cebuli

Lustracje plantacji cebuli pokazują, że rośliny są w fazą kiedy szczególne należy zwrócić uwagę na azot – intensywnie budują szczypior a niebawem asymilaty będą kierowane do budowania główek. Azot jest niezbędnym elementarnym składnikiem wielu związków organicznych (aminokwasy, białko, kwas nukleinowe). Jest również niezastąpionym pierwiastkiem, który poprawia wzrost i rozwój roślin, a także wysokość plonu, jednak nazbyt duże jego dawki mogą powodować nadmierny wzrost wegetatywny, opóźnić dojrzałość, obniżyć procent suchej masy, wysokość i jakość plon, a także zdolność do przechowywania – dlatego jego stosowania posypowego nie można opóźniać.

Zobacz więcej >