Ruch na polach z cebulą zimującą

Miniony a także ten sezon niewątpliwie w warzywnictwie polowym jest tym, w którym dużo  mówi, pisze się o cebuli. Niedobór towaru wpłynął pozytywnie na ceny i na skłonność do produkowania, inwestowania w to warzywo. Aktualnie na polach mamy rośliny cebuli zimującej — w dość dobrej kondycji po zimie prawie w całym kraju — nieco słabsza obsada jest tam, gdzie podczas okresu wysokich mrozów nie dopisała okrywa śnieżna. Są nadzieje, że „zimówka” zapłaci ponieważ wypełnia ona lukę między „starą” cebulą z magazynów (tej brakuje) a „nową” z dymki. Co zrobić, aby uzyskać wysoki plon, jak najszybciej? Większość producentów wie, że nawożenie ma tu kluczową rolę. W początkowym okresie wzrostu i rozwoju – właśnie w fazach  3-4 liści bardzo ważne jest zapewnienie cebuli odpowiedniej ilości fosforu. Badania dowiodły, że pierwiastek ten jest drugim niezbędnym makroskładnikiem (po azocie), który potrzebny jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju korzeni.

Zobacz więcej >

Czosnek potrzebuje mikroskładników

Wzrost temperatury powietrza i gleby przełożyły się na pobudzenie do wzrostu czosnku z jesiennych nasadzeń. Tam, gdzie można wjechać na pola warto zastosować nawożenie. Czosnek jest warzywem o słabym systemie korzeniowym. Z tego względu ma ograniczoną zdolność pobierania składników pokarmowych z gleby. Warto pamiętać, że optymalne odżywienie roślin można zapewnić tylko przy zachowaniu odpowiedniego odczynu gleby. Dla roślin cebulowych pH powinno wynosić 6,5-7,5 na glebach mineralnych i 5,5-6,5 na glebach torfowych. Ważne funkcje w prawidłowym rozwoju czosnku oprócz makroskładników spełniają oczywiście mikroskładniki, pomimo że są potrzebne w niedużych ilościach. Warto pamiętać, że mangan (Mn) w silnie kwaśnym środowisku powoduje zamieranie młodych roślin – jest toksyczny. Przy pH 7,5 jest słabo pobierany z gleby a potrzebny, bo jest aktywatorem enzymów odpowiedzialnych za redukcję azotanów w roślinie.

Zobacz więcej >

Pierwsza dymka już w polu

Przeważająca większość produkcji  cebuli w naszym kraju (ogółem w 2022 r. był to areał ok. 22 tys. ha) prowadzi się z siewu nasion wprost do gruntu wiosną lub latem – na przezimowanie. Wiadomo, że można także uprawiać cebulę z dymki, ponadto przybywa zwolenników uprawy z rozsady. W bieżącym sezonie w związku z bardzo korzystnymi cenami za produkt finalny, dużymi niedoborami cebuli w magazynach po trudnym, niesprzyjającym pogodowo temu gatunkowi sezonie wzrasta zainteresowanie uprawą cebuli z dymki. Jedną z ograniczeń w prowadzeniu uprawy tą metodą są dużo wyższe koszty materiału wysadkowego w porównaniu z kosztem nasion. Ale dużym plusem jest fakt, że uprawa z dymki będzie wymagała poniesienia mniejszych kosztów na prowadzenie zabiegów uprawowych (np. na zwalczanie chwastów) i przy dobrej jakości materiału wysadkowego ma się na jednostce powierzchni zbliżoną liczbę roślin w porównaniu z tą, jaką się posadziło, nawet przy mało sprzyjającej pogodzie.

Zobacz więcej >

Dzielimy się wiedzą z żywienia cebuli

Początek 2023 roku rozpoczęliśmy intensywnie, dzieląc się swoją wiedzą z zakresu żywienia roślin cebuli podczas szkoleń zrealizowanych w ramach projektu Elite Onion Club pt. „Cebula bez tajemnic”. Na spotkaniach w okolicach Miłosławia (Wielkopolska) oraz Inowrocławia (Kujawy) Włodzimierz Prus, kierownik ds. warzywnictwa w naszej firmie zwracał uwagę, aby przygotowując stanowisko pod uprawę cebuli dostarczać składniki pokarmowe według zasobności gleby a nie według schematu wypracowanego przez ostatnie lata.

Zobacz więcej >

Ponad 60 ton cebuli z technologią ADOB®

30 sierpnia w gospodarstwie Dawida Świątka w miejscowości Modliborzyce odbył się Kujawski Dzień Cebuli. Licznie przybyli producenci mogli ocenić na polu gospodarza skuteczność żywienia dolistnego roślin cebuli wg technologii ADOB-u (https://adob.com.pl/wp-content/uploads/2020/04/Cebula_program_nawożenia_dolistnego_ADOB.pdf).

Zobacz więcej >

Tam, gdzie szczypior „pracuje” jedziemy z miedzią! Będzie piękna łuska

Stan plantacji cebuli z siewu nasion w bieżącym sezonie jest bardzo, ale to bardzo zróżnicowany w naszym kraju. Aktualnie już obserwujemy, że w niektórych rejonach cebula załamała szczypior, ale są też plantacje, gdzie dopiero to nastąpi. Wielkość główek cebul jest uśredniając przeciętnej wielkości. Tam, gdzie szczypior  jeszcze „pracuje” warto dokarmić rośliny miedzią! Otóż miedź jest niezbędnym mikroelementem wpływającym na zdolność przechowalniczą cebuli.

Zobacz więcej >