Ciepły luty skusił producentów kapusty do nasadzeń

Pierwsze nasadzenia kapusty w otwartym gruncie z okryciem agrowłókniną już wykonane w rejonie Małopolski i w województwie łódzkim. Kto nie ryzykuje, ten nie pija szampana – mówią ogrodnicy. Przyznać należy, że ryzyko uszkodzeń roślin w polu w tym wczesnym terminie  jest bardzo duże, ale jeżeli się uda, to posiadanie towaru we wczesnym terminie pozwala na zwiększenie opłacalności produkcji.

Zobacz więcej >

Na zbożach widać choroby

Wyjątkowo ciepły luty, w zależności od regionu kraju średnio cieplejszy o 2-4 st. C od średniej z wielolecia, i na dodatek bardzo wilgotny, stworzył korzystne warunki do ruszenia wegetacji zbóż, ale także uwidocznił presję chorób. Niestety, presja chorób grzybowych z jesieni i początku roku jest spora. W pszenicy widać porażenie mączniakiem prawdziwym (szczególnie na odmianach podatnych), septoriozą paskowaną, rdzą brunatną i żółtą, a na jęczmieniu widoczne są objawy mączniaka i plamistości siatkowe.

Zobacz więcej >

Po rozsadzie kapusty na wczesne zbiory czas na bób

Wielu producentów przekonało się w minionych latach, że im szybciej „wyjdą” na rynek z nowalijkami, tym na większą opłacalność produkcji mogą liczyć. Ponadto zmiany klimatu, które obserwujemy, m.in. wyższe temperatury w okresie zimowym „zachęcają” ogrodników do wcześniejszego rozpoczęcia produkcji warzyw.

Zobacz więcej >

Nadchodzi ocieplenie – wystaw żółte naczynia

Stosunkowo ciepła pierwsza dekada lutego i zapowiadane ocieplenie w drugiej dekadzie, może oznaczać, że niebawem zaczną swoją aktywność szkodniki, m.in. w rzepaku. Wprawdzie jak na razie nadmiar wody utrudnia lub wręcz uniemożliwia wjazd w pole, ale warto już przygotować żółte naczynia i niebawem wystawić je na plantacjach rzepaku, aby nie przegapić momentu składania jaj przez najwcześniejszego szkodnika rzepaku, jakim jest chowacz brukwiaczek.

Zobacz więcej >

Dziękujemy, że byliście z ADOB na targach TSW 

Za nami Targi Sadownictwa i Warzywnictwa zorganizowane po raz drugi w Kielcach. Jest nam niezmiernie miło, że tak licznie uczestniczyliście Państwo  w tym wydarzeniu, że tak licznie odwiedziliście nasze stoisko. Zarówno w obszarze produkcji sadowniczej, jak i warzywniczej w ostatnich okresach wegetacyjnych mamy coraz więcej nieprzewidywalnych czynników

Zobacz więcej >

Papryka przedsezonowo. Zaburzenia fizjologiczne roślin pod osłonami i w polu

Paprykowy sezon za nami, choć w tym roku trwał wyjątkowo długo, bo owoce oferowano jeszcze w listopadzie. Tegoroczna produkcja pozwoliła wypracować zysk, ale nie była łatwa. Zima to czas kiedy można przeanalizować warunki pogodowe i technologię uprawy. Dziś skoncentrujemy się na kilku objawach zaburzeń w rozwoju papryki, przyczynach oraz możliwościach przeciwdziałania im. W 2023 roku […]

Zobacz więcej >