Niezagospodarowane ścierniska kukurydziane

Kukurydza zdobywa coraz więcej zwolenników. W minionym sezonie obsiano nią około 1,7 ha. Rok 2021 był dobrym sezonem dla tej uprawy. Plony na większości obszarów Polski były dobre, a cena za ziarno przyzwoita.

Zobacz więcej >

Ścierniska kukurydziane zostały na polach, a w pędach omacnica

Późne zbiory kukurydzy, niestety pociągnęły za sobą konsekwencje w postaci trudności z wykonaniem ostatnich zabiegów agrotechnicznych na polach kukurydzy. Po zbiorze ziarna, wiele ściernisk zostało na zimę nienaruszonych. W takich ścierniskach a dokładnie w dolnych częściach pędów zimują gąsienice najgroźniejszego szkodnika kukurydzy czyli omacnicy prosowianki.

Zobacz więcej >

Kontroluj ziarno kukurydzy

Nie we wszystkich regionach kraju, udało się wymłócić kukurydzę na ziarno przy idealnych warunkach pogodowych. Są regiony i plantacje, na których rośliny porażone były przez omacnicę prosowiankę a także przez fuzariozę kolb. Tam należy zwrócić uwagę na jakość ziarna, ponieważ może ono być porażone przez szkodliwe dla ludzi i zwierząt mikotoksyny.

Zobacz więcej >

Ziarno kukurydzy dosuszać, czy sprzedawać mokre?

W zależności od regionu a w rezultacie i od ilości i rozkładu opadów w czasie wegetacji stan plantacji kukurydzy na ziarno bywa różny. Tam gdzie opadów było najmniej kukurydza jest już intensywnie zbierana. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja w regionach z duża ilością opadów.

Zobacz więcej >

Rozdrobnione ściernisko po kukurydzy to mniej omacnicy

Kukurydza kiszonkowa praktycznie zebrana, aczkolwiek są jeszcze regiony, w których zostały niedobitki do skoszenia. Zaczął się natomiast zbiór kukurydzy ziarnowej. Wprawdzie w tym roku średnio dla kraju omacnica prosowianka nie wyrządziła znacznych strat gospodarczych, jednak lokalnie potrafiła uszkodzić nawet 80% roślin na plantacji kukurydzy.

Zobacz więcej >

Kukurydza kiszonkowa znika z pól

Zbiory kukurydzy na kiszonkę w końcu zaczynają nabierać rozpędu, choć opady deszczu w ostatnich dniach na chwilę je wyhamowały. W rejonie północno-wschodnim kraju, czyli w zagłębiu mleczarskim, w końcu odmiany wczesne zaczynają uzyskiwać odpowiednią suchą masę do zbioru, tj. ok. 34–35%.

Zobacz więcej >