Wyhamowany wzrost nowalijek

Produkcja sałaty, rzodkiewki, kapusty oraz kalafiora na najwcześniejsze zbiory została mocno spowolniona przez spadek temperatury oraz aurę z małą liczbą dni słonecznych. Pod osłonami warzywa są w różnych fazach rozwojowych, niektórzy producenci mają niedawno założone uprawy, ale są też tacy, którzy rozpoczynają już zbiór. Na rynku aktualnie jest dość duża podaż towaru z importu — z Włoch, Macedonii. Natomiast handlowcy z zainteresowaniem reagują na pojawiającą się na giełdach polską sałatę masłową czy rzodkiewkę. Ta pierwsza była ostatnio wyceniana na 5 zł/szt. a druga z nowalijek na 2,5-3 zł/pęczek. 

Zobacz więcej >

Pierwsze plantacje buraka cukrowego zasiane

W przeciwieństwie do poprzedniego roku, w którym początek wiosny był wyjątkowo suchy, w tym roku wilgoci w glebie jest wystarczająco lub niekiedy wręcz aż zbyt wiele. Uniemożliwia to wjazd w pole i przygotowanie gleby do siewu, a także sam siew. Dodatkowym ograniczeniem było także ochłodzenie w 3. dekadzie marca. Jednak w południowych regionach kraju, a także częściowo w Wielkopolsce, w niektórych regionach rozpoczęły się siewy buraka cukrowego. W wielu przypadkach rolnicy wstrzymują się z siewami także z uwagi na ryzyko przymrozków. Podczas wschodów siewki buraka wytrzymują do –3 st. C. Jeśli mróz uszkodzi siewki to objawy będą widoczne po 3–4 dniach. Liścienie zaczynają wysychać, a siewka po wyrwaniu będzie miała brunatny korzeń. Niestety tak uszkodzona roślina wypadnie.

Zobacz więcej >

Ruch na polach z cebulą zimującą

Miniony a także ten sezon niewątpliwie w warzywnictwie polowym jest tym, w którym dużo  mówi, pisze się o cebuli. Niedobór towaru wpłynął pozytywnie na ceny i na skłonność do produkowania, inwestowania w to warzywo. Aktualnie na polach mamy rośliny cebuli zimującej — w dość dobrej kondycji po zimie prawie w całym kraju — nieco słabsza obsada jest tam, gdzie podczas okresu wysokich mrozów nie dopisała okrywa śnieżna. Są nadzieje, że „zimówka” zapłaci ponieważ wypełnia ona lukę między „starą” cebulą z magazynów (tej brakuje) a „nową” z dymki. Co zrobić, aby uzyskać wysoki plon, jak najszybciej? Większość producentów wie, że nawożenie ma tu kluczową rolę. W początkowym okresie wzrostu i rozwoju – właśnie w fazach  3-4 liści bardzo ważne jest zapewnienie cebuli odpowiedniej ilości fosforu. Badania dowiodły, że pierwiastek ten jest drugim niezbędnym makroskładnikiem (po azocie), który potrzebny jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju korzeni.

Zobacz więcej >

Pojawiły się chowacze w rzepaku

Ocieplenie w ostatnich dniach uaktywniło szkodniki. W żółtych naczyniach odławiają się chowacze w rzepaku. Jako pierwszy zazwyczaj na plantacje rzepaku nalatuje chowacz granatek, który wylatuje z gleby już w momencie, gdy jej temperatura osiągnie 4°C. Po nim pojawia się chowacz brukwiaczek, którego aktywuje temperatura gleby na poziomie ok. 7°C, a powietrza 8–10°C. Próg szkodliwości dla chowacza granatka to 20 owadów odłowionych w ciągu 6 dni lub 2 chrząszcze na 25 roślinach, a dla chowacza brukwiaczka to 10 osobników odłowionych w ciągu trzech dni lub 2–4 owady na 25 roślinach.

Warto nie zwlekać i jak najszybciej wystawić żółte naczynia na plantacji rzepaku, aby monitorować wystąpienie szkodników i wykonać zabieg w jak najbardziej optymalnym momencie. Ponieważ mogą wystąpić jeszcze przygruntowe przymrozki, do wody w żółtym naczyniu warto dodać płyn do spryskiwaczy samochodowych.

Zobacz więcej >

Czosnek potrzebuje mikroskładników

Wzrost temperatury powietrza i gleby przełożyły się na pobudzenie do wzrostu czosnku z jesiennych nasadzeń. Tam, gdzie można wjechać na pola warto zastosować nawożenie. Czosnek jest warzywem o słabym systemie korzeniowym. Z tego względu ma ograniczoną zdolność pobierania składników pokarmowych z gleby. Warto pamiętać, że optymalne odżywienie roślin można zapewnić tylko przy zachowaniu odpowiedniego odczynu gleby. Dla roślin cebulowych pH powinno wynosić 6,5-7,5 na glebach mineralnych i 5,5-6,5 na glebach torfowych. Ważne funkcje w prawidłowym rozwoju czosnku oprócz makroskładników spełniają oczywiście mikroskładniki, pomimo że są potrzebne w niedużych ilościach. Warto pamiętać, że mangan (Mn) w silnie kwaśnym środowisku powoduje zamieranie młodych roślin – jest toksyczny. Przy pH 7,5 jest słabo pobierany z gleby a potrzebny, bo jest aktywatorem enzymów odpowiedzialnych za redukcję azotanów w roślinie.

Zobacz więcej >

Pogoda tylko uśpiła choroby – wzmocnij zboża

Wprawdzie pierwsza dekada marca minęła zimowej aurze (mrozy, lokalne opady śniegu), jednak w drugie zapowiadane jest ocieplenie. Pocieszający jest fakt, że opady deszczu uzupełnią w wielu regionach zasoby wody glebowej. Warto mieć na uwadze, że takie warunki jedynie zahamowały rozwój chorób na zbożach, a ich presja z jesieni i początku roku jest spora. W pszenicy widać porażenie mączniakiem prawdziwym, septoriozą paskowaną, rdzą brunatną, a na jęczmieniu oprócz mączniaka i plamistości siatkowej, pojawiła się także lokalnie rdza jęczmienia. Widoczne są także objawy chorób podstawy źdźbła, głównie łamliwości źdźbła.

Zobacz więcej >