Dla rzepaku ważny jest nie tylko bor

Zima chwilowo powróciła, w wielu regionach na polach pojawiła się okrywa śnieżna. Jednak w prognozach pogody zapowiadane jest ocieplenie. Oznacza to, że trzeba przy pierwszej możliwej sposobności pomyśleć o dokarmianiu dolistnym mikroelementami i wzmocnieniu ozimin. W rzepaku przede wszystkim myślimy o borze, który ułatwia gromadzenie cukrów rozpuszczalnych – to jeden z ważniejszych procesów podczas hartowania na mróz. Bor zastosowany jesienią zagęszcza soki komórkowe, co wpływa korzystnie na przezimowanie roślin. Bor jest mało mobilny w roślinie i należy go podawać rzepakowi kilka razy w sezonie – pierwszy raz jesienią, później wiosną 2-3- krotnie. Dobrze zaopatrzone w bor rośliny będą pobierały efektywnie z gleby fosfor, a dobrze odżywione obydwoma składnikami będą także bardziej tolerancyjne na mrozy czy przymrozki, które także zdarzają się wiosną.

Zobacz więcej >

Bób już się sadzi. Pamiętaj mamy ADOB® Mikro Bobowate

Bób to jedno z najstarszych, bardzo bogatych w białko gatunków roślin bobowatych. W Polsce powszechna jest jego uprawa z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych. W Europie bób chętnie produkowany jest w Hiszpanii, we Włoszech czy we Francji. Czym jeszcze wyróżnia się bób? Otóż nie jest wrażliwy na długość dnia; nasiona kiełkują w niskich temperaturach; jest czuły na zasolenie gleby. Ponieważ kiełkuje już nawet przy 3 °C jest szybko wysiewany przez producentów; widać to także w tym roku. Mamy początek marca a w wielu gospodarstwach produkcja rozsady jest daleko zaawansowana. Są też ogrodnicy, którzy wysadzili rośliny na miejsce stałe lub wysiali nasiona wprost do gruntu. Bób nie jest bardzo wymagający pod względem gleby; lubi jednak stanowiska o dużej pojemności wodnej. O czym warto pamiętać żywiąc rośliny bobu? Warto pamiętać, że bób należy do grupy roślin mogących wiązać wolny azot z powietrza z pomocą bakterii brodawkowych.

Zobacz więcej >

Zboża czekają na azot

Najnowsze mapy zamieszczone na stronach Instytutu Meteorologii wskazują, że pod koniec lutego kryterium temperaturowe umożliwiające stosowanie azotu w oziminach osiągnęło większość powiatów w woj. lubuskim, dolnośląskim, opolskim, śląskim, a częściowo w małopolskim, podkarpackim, wielkopolskim (głównie na południu regionu) oraz kilka powiatów w woj. zachodniopomorskim i pomorskim. Na wcześnie wysianych zbożach, co głównie dotyczy jęczmienia, na niektórych plantacjach można zaobserwować żółknące rośliny. Zazwyczaj takie łany są mocno rozwinięte, rośliny są w fazie pełni krzewienia i wykształciły kilka silnych rozkrzewień (6–7).

Zobacz więcej >

Nowalijki już trafiają do tuneli

W kalendarzu zima a za oknem w większości rejonów naszego kraju wiosna. Temperatura powietrza powyżej 0 stopni Celsjusza uaktywniła niektórych producentów warzyw. Mamy pierwsze sygnały o nasadzeniach w tunelach foliowych kapusty głowiastej, sałaty czy zasiewach rzodkiewki. Osobom, które planują w najbliższym czasie rozpoczęcie produkcji pod osłonami przypomnimy, że potrzeby nawożenia azotem, ale nie tylko, najkorzystniej ustalić na podstawie wyników analizy prób glebowych pobranych na krótko przed rozpoczęciem uprawy. Dlaczego takie zalecenie?

Zobacz więcej >

Ostatni dzwonek na mikroelementy

Wyjątkowo ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję.

Zobacz więcej >

Wraz z ociepleniem coraz więcej szkodników w rzepaku

Wrzesień dla rzepaku okazał się bardzo zimnym miesiącem, co ograniczało dynamiczny rozwój roślin. Z drugiej jednak strony dzięki niskim jak na ten miesiąc temperaturom, w wielu regionach presja szkodników okazała się niewielka. Dzięki temu rzepak przetrwał najbardziej wrażliwe na uszkodzenia fazy praktycznie bez szwanku.

Zobacz więcej >