Pogoda tylko uśpiła choroby – wzmocnij zboża

Wprawdzie pierwsza dekada marca minęła zimowej aurze (mrozy, lokalne opady śniegu), jednak w drugie zapowiadane jest ocieplenie. Pocieszający jest fakt, że opady deszczu uzupełnią w wielu regionach zasoby wody glebowej. Warto mieć na uwadze, że takie warunki jedynie zahamowały rozwój chorób na zbożach, a ich presja z jesieni i początku roku jest spora. W pszenicy widać porażenie mączniakiem prawdziwym, septoriozą paskowaną, rdzą brunatną, a na jęczmieniu oprócz mączniaka i plamistości siatkowej, pojawiła się także lokalnie rdza jęczmienia. Widoczne są także objawy chorób podstawy źdźbła, głównie łamliwości źdźbła.

Zobacz więcej >

Dla rzepaku ważny jest nie tylko bor

Zima chwilowo powróciła, w wielu regionach na polach pojawiła się okrywa śnieżna. Jednak w prognozach pogody zapowiadane jest ocieplenie. Oznacza to, że trzeba przy pierwszej możliwej sposobności pomyśleć o dokarmianiu dolistnym mikroelementami i wzmocnieniu ozimin. W rzepaku przede wszystkim myślimy o borze, który ułatwia gromadzenie cukrów rozpuszczalnych – to jeden z ważniejszych procesów podczas hartowania na mróz. Bor zastosowany jesienią zagęszcza soki komórkowe, co wpływa korzystnie na przezimowanie roślin. Bor jest mało mobilny w roślinie i należy go podawać rzepakowi kilka razy w sezonie – pierwszy raz jesienią, później wiosną 2-3- krotnie. Dobrze zaopatrzone w bor rośliny będą pobierały efektywnie z gleby fosfor, a dobrze odżywione obydwoma składnikami będą także bardziej tolerancyjne na mrozy czy przymrozki, które także zdarzają się wiosną.

Zobacz więcej >

Bób już się sadzi. Pamiętaj mamy ADOB® Mikro Bobowate

Bób to jedno z najstarszych, bardzo bogatych w białko gatunków roślin bobowatych. W Polsce powszechna jest jego uprawa z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych. W Europie bób chętnie produkowany jest w Hiszpanii, we Włoszech czy we Francji. Czym jeszcze wyróżnia się bób? Otóż nie jest wrażliwy na długość dnia; nasiona kiełkują w niskich temperaturach; jest czuły na zasolenie gleby. Ponieważ kiełkuje już nawet przy 3 °C jest szybko wysiewany przez producentów; widać to także w tym roku. Mamy początek marca a w wielu gospodarstwach produkcja rozsady jest daleko zaawansowana. Są też ogrodnicy, którzy wysadzili rośliny na miejsce stałe lub wysiali nasiona wprost do gruntu. Bób nie jest bardzo wymagający pod względem gleby; lubi jednak stanowiska o dużej pojemności wodnej. O czym warto pamiętać żywiąc rośliny bobu? Warto pamiętać, że bób należy do grupy roślin mogących wiązać wolny azot z powietrza z pomocą bakterii brodawkowych.

Zobacz więcej >

Zboża czekają na azot

Najnowsze mapy zamieszczone na stronach Instytutu Meteorologii wskazują, że pod koniec lutego kryterium temperaturowe umożliwiające stosowanie azotu w oziminach osiągnęło większość powiatów w woj. lubuskim, dolnośląskim, opolskim, śląskim, a częściowo w małopolskim, podkarpackim, wielkopolskim (głównie na południu regionu) oraz kilka powiatów w woj. zachodniopomorskim i pomorskim. Na wcześnie wysianych zbożach, co głównie dotyczy jęczmienia, na niektórych plantacjach można zaobserwować żółknące rośliny. Zazwyczaj takie łany są mocno rozwinięte, rośliny są w fazie pełni krzewienia i wykształciły kilka silnych rozkrzewień (6–7).

Zobacz więcej >

Czas na żółte naczynia w rzepaku

Wprawdzie w nocy i nad ranem występują przymrozki, jednak stopniowe ocieplenie niebawem aktywuje szkodniki do aktywności – szczególnie narażony jest rzepak. Najwcześniejszym szkodnikiem na wiosnę w rzepaku jest chowacz brukwiaczek, który może pojawiać się na jego plantacjach już pod koniec lutego. Wszystko zależy od przebiegu pogody, a dokładniej temperatury dobowej. Jego pojawieniu się sprzyja także brak okrywy śnieżnej, a tej nie ma aktualnie na polach. Jeśli teraz wystąpią temperatury powyżej 10°C, a temperatura gleby osiągnie 5–7°C, może aktywować to chowacza brukwiaczka – jest to sygnał dla chrząszczy do opuszczenia miejsca zimowania. Ich masowy nalot na plantacje rzepaku nastąpi, gdy temperatura powietrza osiągnie 10–12°C.

Zobacz więcej >

Azot w lutym? Tak, to możliwe, ale na określonych zasadach

Wreszcie opublikowano nowy, zaktualizowany program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu czyli tzw. program azotanowy. W myśl aktów prawnych rozporządzenie obowiązuje od dnia 8 lutego 2023 r. Najważniejsza dla ujęta w nim zmiana dotyczy, tego że jeśli luty okaże się ciepłym miesiącem, rolnik nie musi czekać z nawozami azotowymi do 1 marca. Nowe rozporządzenie dopuszcza bowiem możliwości nawożenia azotem w okresie od 1-go do ostatniego dnia lutego. Jest jednak jeden ważny warunek!

Zobacz więcej >