Choroby i mszyce ciągle niebezpieczne

Generalnie zboża ozime zasiane w optymalnym terminie agrotechnicznym i optymalnych warunkach glebowych, są w dobrej kondycji i weszły w fazę krzewienia. Dotyczy to szczególnie najwcześniej sianego jęczmienia.

Zobacz więcej >

Dobry stan plantacji pora na zbiory jesienne

Aktualnie na wielu polach trwa zbiór warzyw w tym pora. Szacunki areału zajmowanego przez to warzywo w naszym kraju są bardzo różne. Przedstawiciele branży oceniają, że por może zajmować około 1500 hektarów.

Zobacz więcej >

Kiedy nawozy naturalne można stosować w listopadzie?

Zasadniczo stałe nawozy naturalne, jak np. obornik, na trwałych użytkach zielonych i uprawach wieloletnich można stosować do końca listopada. Jednak na gruntach ornych jest to możliwe o miesiąc krócej, tj. do końca października.

Zobacz więcej >

Choroby zaczynają atakować jęczmień

Ocieplenie i spora wilgotność powietrza, a przy tym długi czas zwilżenia liści, stwarzają idealne warunki do rozwoju strzępków i zarodników grzybów chorobotwórczych. Na najwcześniej sianym jęczmieniu ozimym pojawił się już mączniak prawdziwy zbóż i traw oraz plamistość siatkowa.

Zobacz więcej >

Kampania brokułowa 2021 zbliża się ku końcowi

Produkcja brokułu na jesienne zbiory cieszy się w Polsce dużą popularnością. Bieżący sezon finalnie w wielu zagłębiach uprawy – np. na Kujawach, na Mazowszu czy we wschodniej części naszego kraju oceniany jest pozytywnie. Rośliny wytworzyły róże wyrównane i dobrej jakości.

Zobacz więcej >

Polska truskawka przez cały rok?

W Polsce uprawia się truskawki, które owocują od początku kwietnia do końca listopada. Niesprzyjające w tym sezonie warunki pogodowe spowodowane niskimi temperaturami spowodowały opóźnienie zbiorów oraz zmniejszenie podaży owoców. Na pierwsze krajowe truskawki konsumenci musieli poczekać nico dłużej niż zwykle, co pozwoliło producentom sprzedać pierwsze krajowe owoce w korzystnych cenach.

Zobacz więcej >