Ciepło rozhartowało i obudziło choroby

Temperatury w ciągu dnia sięgające prawie 20 st. C, dodatnie temperatury nocą i wysoka wilgotność, w grudniu i na początku stycznia spowodowały, że rośliny ozime w wielu przypadkach uległy rozhartowaniu. To bardzo niebezpieczna sytuacja, zwłaszcza jeśli w najbliższym czasie pojawią się przymrozki.

Zobacz więcej >

Gruntowna lustracja ozimin

Przełom jesieni i zimy to okres kiedy to oziminy wchodzą w stan spoczynku zimowego. To dobry moment na przeprowadzenie gruntownej lustracji plantacji. Ocenić należy nie tylko fakt czy obsada na polu jest wyrównana, czy nie mam przepustów z powodowanych np. problemami przy siewach. To także właściwy moment na zauważenie wszelkich problemów natury fizjologicznej czy fitosanitarnej.

Zobacz więcej >

Mrozy pomogły czy zaszkodziły oziminom?

W rejonach, gdzie pokryw śnieżna była grubości 7–12 cm, rośliny były chronione przez warstwę śniegu, która stanowiła także barierę termoizolacyjną przed niskimi temperaturami. A było przed czym chronić, ponieważ temperatura przy gruncie spadła poniżej –10°C, a rekordowy wynik padł w Łodzi, gdzie 19.11.2022 r. na wysokości 5 cm nad gruntem odnotowano mróz w wysokości –20,7°C.

Zobacz więcej >

Kolorowy rzepak to objawy licznych niedoborów

Pogoda zmieniła się i ochłodzenie wpłynie na stan i pokrój roślin rzepaku. Obecne temperatury i przymrozki przede wszystkim przyhamują rozpędzoną wegetację i tym samym ograniczą często zbyt już wybujały wzrost i rozwój rzepaku a także wpłyną na mniejszą aktywność szkodników. Rozpoczyna się także proces hartowania roślin.

Zobacz więcej >

Ostatni dzwonek na mikroelementy

Wyjątkowo ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję.

Zobacz więcej >

Wraz z ociepleniem coraz więcej szkodników w rzepaku

Wrzesień dla rzepaku okazał się bardzo zimnym miesiącem, co ograniczało dynamiczny rozwój roślin. Z drugiej jednak strony dzięki niskim jak na ten miesiąc temperaturom, w wielu regionach presja szkodników okazała się niewielka. Dzięki temu rzepak przetrwał najbardziej wrażliwe na uszkodzenia fazy praktycznie bez szwanku.

Zobacz więcej >