Potas. Klucz do deficytu wody i wybarwiania

Niewystarczająca podaż składników odżywczych jest jedną z najważniejszych przyczyn wśród różnych czynników odpowiedzialnych za niską wydajność upraw a także za niedostateczną jakość plonu. Znaczenie potasu w żywieniu roślin i produkcji roślinnej – w tym warzyw – jest dobrze rozpoznane i opisywane przez wielu pracowników naukowych. Dlaczego o tym dziś wspominamy? Fala upałów z jaką mieliśmy do czynienia w minionych tygodniach pokazała, że potas działa jako kluczowy składnik odżywczy wzmacniający rośliny warzywne w takich sytuacjach – a w tym sezonie pewnie jeszcze może być wiele takich niekorzystnych okresów.

Zobacz więcej >

Problem z wapniem w pomidorach

Najczęstszym zaburzeniem fizjologicznym pomidora jest sucha zgnilizna wierzchołków owoców. Występuje prawdopodobnie wszędzie, gdzie się uprawia pomidory, zarówno w uprawach polowych jak i pod osłonami. Objawy występują na wierzchołku owocu, początkowo jako szkliste odbarwione plamy, z czasem czerniejące i lekko wgłębione. W miejscu plam miąższ brunatnieje. Bezpośrednią przyczyną jest niedobór wapnia w wierzchołkowej części zawiązków owoców w okresie ich intensywnego wzrostu

Zobacz więcej >

Dobry moment na żywienie dolistne cebuli

Lustracje plantacji cebuli pokazują, że rośliny są w fazą kiedy szczególne należy zwrócić uwagę na azot – intensywnie budują szczypior a niebawem asymilaty będą kierowane do budowania główek. Azot jest niezbędnym elementarnym składnikiem wielu związków organicznych (aminokwasy, białko, kwas nukleinowe). Jest również niezastąpionym pierwiastkiem, który poprawia wzrost i rozwój roślin, a także wysokość plonu, jednak nazbyt duże jego dawki mogą powodować nadmierny wzrost wegetatywny, opóźnić dojrzałość, obniżyć procent suchej masy, wysokość i jakość plon, a także zdolność do przechowywania – dlatego jego stosowania posypowego nie można opóźniać.

Zobacz więcej >

Grad, nawalny deszcz spustoszyły pola z warzywami

Wśród możliwych przyczyn wystąpienia niedoborów składników pokarmowych u roślin warzywnych wskazać można zarówno warunki glebowe, jak również pogodowe. Niestety w ostatnich dniach w wielu rejonach polski odnotowaliśmy anomalia pogodowe – gwałtowny, nawalny deszcz (opad na poziomie nawet 65 l w ciągu 20 minut – Uniejów w woj. łódzkim), silne grady, co w konsekwencji doprowadziło do uszkodzenia roślin i ich okresowego podtopienia. Taka sytuacja wystąpiła m.in. w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego (woj. łódzkie), Kalisza (woj. wielkopolskie) czy Kazimierzy Wielkiej (woj. świętokrzyskie). 

Zobacz więcej >

Brokuł sygnalizuje niedobór boru

We wczesnych nasadzeniach brokułu w polu już inicjują się róże. Ostatnie przymrozki oraz cały czas niskie temperatury w nocy znacznie opóźniają ten proces. Pozytywnym faktem są opady deszczu, które przyszły w tym newralgicznym dla roślin momencie. Aby uzyskać dobrej jakości róże brokułu dużą uwagę należy zwrócić na nawożenie. W rejonach, gdzie odnotowano duże opady deszczu – mieliśmy sygnały, że opady były na poziomie nawet 60mm – warto pomyśleć o azocie.

Zobacz więcej >

Optymalizacja produkcji sałaty

W handlu bardzo dużo jest sałat – masłowej ,lodowej czy liściowych. W produkcji tego warzywa widzimy znaczną specjalizację: wprowadzono najnowsze technologie m.in. z zakresu agrotechniki – uprawa z wykorzystaniem fertygacji, na folii; z zakresu techniki – najnowsze typy sadzarek (z podsiewaczami nawozu), maszyny pakujące, etc. Narastającym problemem w tej uprawie jest dostępność pracowników sezonowych – bardzo widoczny w tym sezonie, ponieważ nie ma mężczyzn z Ukrainy. Dodatkowo kłopotliwym zagadnieniem produkcyjnym jest jakość finalna produktu. Rynek zaostrza normy i produkcja musi za tym podążać.

Zobacz więcej >